Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Bouwkundige details

Staalframebouwdetails, utiliteitsbouwdetails en woningbouwdetails.

 

 

« terug naar tools

Systemen | Achtergronden | Uitgangspunten | Totstandkoming
Vraag login-code aan | Log in | Log uit

Verschil met woningbouw

Voor woningbouw zijn de afgelopen twintig jaar ongeveer duizend SBR-Referentiedetails ontwikkeld. Een aantal daarvan kan in de meerlaagse utiliteitsbouw worden gebruikt. Maar in de verdiepingbouw is er veel meer variatie in de gevelsystemen en in de opbouw van het casco. Daarom heeft eerst een klankbordgroep met architecten een voorkeur uitgesproken voor de meest gangbare en/of kansrijke combinaties van gevelsystemen en casco's. Vervolgens heeft een begeleidingscommissie – bestaande uit deskundige vertegenwoordigers van bouwers, gevelbouwers, architecten en constructeurs – hieruit een aantal bouwsystemen geselecteerd. Van elk bouwsysteem is een set relevante bouwdetails gemaakt. Op basis van deze referentiedetails kan de bouwkundig ontwerper het bouwtechnische ontwerp van een verdiepinggebouw compleet uitwerken. Er zijn op dit moment 216 SBR-Referentiedetails Utiliteitsbouw.

Bij hoogbouw, laagbouw en optoppen

Bij de bouwsystemen is de draagconstructie altijd van staal, de gevel- en vloersystemen variëren. Bij het samenstellen van de bijbehorende referentiedetails is nagegaan in welke toepassing een bouwsysteem het meeste voordeel biedt: bij laagbouw (tot en met vier bouwlagen), hoogbouw, óf optoppen met twee lagen. Zo lenen staalplaat-betonvloeren zich vooral voor hoogbouw. Bij uitstek geschikt voor optoppen is staalframebouw: bouwen met wand- en vloerelementen van dunwandige, koudgevormde staalprofielen. Met de 'fictieve' bouwopgaven – laagbouw, hoogbouw en optoppen – is rekening gehouden bij de dimensionering van de constructie én bij de maatregelen voor de brandwerendheid van de constructie tegen bezwijken. De beschrijvingen van alle uitgangspunten zijn te verkrijgen bij SBR.

Code

Gevelsysteem

Vloersysteem

S.01.01

Vliesgevel

kanaalplaatvloer

S.01.02

Elementengevel

hoge staalplaat-betonvloer

S.01.03

Stalen vliesgevel

holle staal-betonvloer

S.01.05

Vliesgevel

lage staalplaat-betonvloer

S.02.02

Structural glazing

hoge staalplaat-betonvloer

S.03.03

Metselwerk met houten binnenspouwblad

holle staal-betonvloer

S.04.01

Geprofileerde plaat met stalen binnendoos

kanaalplaatvloer

S.04.05

Honingraat beplating op stalen binnendoos

lage staalplaat-betonvloer

S.05.01

Sandwichpaneel met geïntegreerde kozijnen, voorzien van een voorzetwand

kanaalplaatvloer

S.06.01

Geprofileerde plaat met staalframe binnenspouwblad

kanaalplaatvloer

S.07.04

Beplating met staalframe binnenspouwblad

staalframe vloer

S.08.02

Prefab betonnen buitenspouwblad met voorzetwand

hoge staalplaat-betonvloer

S.09.03

Keramische tegels met houten binnenspouwblad

holle staal-betonvloer

S.10.01

Metselwerk met cellenbeton binnenspouwblad

kanaalplaatvloer

S.11.01

Natuurstenen buitengevel aangebracht op een vliesgevel

kanaalplaatvloer

S.12.03

Tweede-huidfacade

holle staal-beton vloer

S.14.04

Keramische tegels verlijmd op glasplaat met stalen binnendozen

staalframe vloer

S.15.03

Staalconstructie in het zicht met geprofileerde plaat en stalen binnendoos

hoge staalplaat-beton vloer

S.16.01

Metselwerk met kalkzandsteen binnenspouwblad voor klimaatklasse IV

kanaalplaatvloer

Prestatieniveau

Bij de SBR-Referentiedetails Utiliteitsbouw ligt het prestatieniveau op of boven het niveau van het Bouwbesluit 2011. Er is uitgebreid aandacht besteed aan de brandwerendheid. Als eis voor WBDBO (weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag) tussen brandcompartimenten is 60 minuten aangehouden. De brandwerendheid tegen bezwijken is 60 minuten. Hierbij is er van uitgegaan dat de permanente vuurbelasting lager is dan 500 MJ/m2, zodat een reductie mogelijk is van 30 minuten op de brandwerendheidseis tegen bezwijken. Uiteraard wordt voldaan aan de andere eisen in het Bouwbesluit, zoals waterdichtheid, koudebrugfactor, geluidwering en luchtdichtheid. Vooral bij de hoogbouwprojecten is uiterste zorg besteed aan de water- en luchtdichtheid. Bij de bouwkundige detaillering is rekening gehouden met de aan te houden toleranties en de werkvolgorde.

De gevels en begane-grondvloeren hebben een warmteweerstand van Rc=3,0 m2 K/W, het dak haalt Rc=4,0 m2 K/W. Op 1 april 2012 is een wijziging van het Bouwbesluit doorgevoerd. De minimumeis voor de thermische isolatie van de buitenschil is verhoogd naar Rc=3,5 m2 K/W. De SBR-Referentiedetails Utiliteitsbouw worden aangepast aan het Bouwbesluit 2012. Daarbij worden ook storende fouten en onvolkomenheden verbeterd. De series S.03.03, S.04.01, S.04.05, S.06.01 en S.07.04 zijn reeds aangepast aan de nieuwe eisen. De overige detailseries zijn in bewerking.

Specificaties

De SBR-Referentiedetails Utiliteitsbouw zijn op het niveau van bestektekeningen uitgewerkt. De schaaltekeningen zijn gratis te bekijken en te downloaden van deze website. Downloaden kan als PDF-document en in de Autocad-formaten DWG en DXF. Bij de bouwkundige detaillering is rekening gehouden met aan te houden toleranties en de werkvolgorde. Bij SBR (www.sbr.nl) zijn de details inclusief bouwfysische prestaties en ontwerp- en uitvoeringsaanbevelingen te verkrijgen. Ook worden de uitgangspunten van de bouwsystemen uitgebreid besproken. Wanneer u zich aanmeldt bij Bouwen met Staal ontvangt u automatisch bericht als het beschikbaar is.

Detailposities

Elk SBR-Referentiedetail Utiliteitsbouw heeft een code, bijvoorbeeld S.01.01.101.1. De opbouw van deze code zegt iets over de detailserie, het vloertype, de detailpositie en de variant.

Code

Betekenis

Voorbeeld

S

Hoofddraagconstructie

Staal

01 t/m 16

Geveltype

Vliesgevel of metselwerk

01 t/m 05

Vloersysteem

Kanaalplaatvloer of holle staal-beton vloer

101 t/m 405

Detailpositie

Verticale doorsnede fundering of horizontale doorsnede dak

1 t/m 5

Varianten

Wel of geen brandscheiding

 

Laatst gewijzigd

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd: 8 juni 2012. U kunt ook weer terug naar de openingspagina.